Podaj swój adres e-mail, a my będziemy informować Cię o naszych nowych książkach*
Dostępność: Książka dostępna
Koszt wysyłki: od 11,00 zł
Numer katalogowy: TOW
Kod CN: 4901
podręcznik przeznaczony do kształcenia w zawodach: sprzedawca, technik handlowiec i technik księgarstwa
kwalifikacja HAN.01* Prowadzenie sprzedaży; typ szkoły: szkoła branżowa I stopnia, technikum
Autorka: Iwona Wielgosik
Wyd. 2, 2019
ISBN 978-83-65149-66-4
ss. 328
oprawa: miękka
Przeczytaj cały rozdział (format pdf)
Podręcznik podzielony jest na trzy części. W części pierwszej OGÓLNA CHARAKTERYSTYKA TOWARÓW opisano: asortyment towarowy, jakość, magazynowanie, transport, opakowanie, oznakowanie i konserwację towarów. W części drugiej CHARAKTERYSTYKA TOWAROZNAWCZA ŻYWNOŚCI przedstawiono: mleko i przetwory mleczne, mięso i przetwory mięsne, drób i przetwory drobiowe, jaja, ryby i przetwory rybne, tłuszcze, owoce, warzywa, grzyby i ich przetwory, ziemniaki i przetwory ziemniaczane, zboża i przetwory zbożowe, cukier, miód i wyroby cukiernicze, koncentraty spożywcze, używki i przyprawy roślinne oraz napoje alkoholowe i bezalkoholowe. W części trzeciej CHARAKTERYSTYKA TOWAROZNAWCZA ARTYKUŁÓW NIEŻYWNOŚCIOWYCH opisano: szkło i wyroby ze szkła, wyroby ceramiczne, surowce i wyroby włókiennicze, skórę i wyroby skórzane, papier i wyroby papiernicze, artykuły chemii gospodarczej, wyroby kosmetyczne i perfumeryjne oraz tworzywa sztuczne. Na końcu każdego rozdziału zamieszczono pytania testowe i zadania.
UWAGA!
Nauczycielom, na ich wyraźne życzenie, wysyłamy mailowo bezpłatne odpowiedzi do ćwiczeń (w formacie pdf). Prosimy o podanie w zamówieniu własnego adresu e-mail oraz danych szkoły.
POBIERZ:
– plan zajęć dydaktycznych (format doc, format pdf)
– aktualizacja rozdziału 1.2 Towaroznawstwo jako nauka o towarach (format pdf)
– podstawa programowa kształcenia w zawodzie sprzedawca (HAN.01) i podział efektów kształcenia (format docx, format pdf)
– podstawa programowa kształcenia w zawodzie technik handlowiec (HAN.01, HAN.02) i podział efektów kształcenia (format docx, format pdf)
– dodatkowe ćwiczenia do podręcznika, tabele i schematy do ćwiczeń w podręczniku (format docx)
________
* Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 15 lutego 2019 r. w sprawie ogólnych celów i zadań kształcenia w zawodach szkolnictwa branżowego oraz klasyfikacji zawodów szkolnictwa branżowego wprowadza nowe oznaczenie kwalifikacji. Prowadzenie sprzedaży ma oznaczenie HAN.01 (poprzednio AU.20 i A.18).
Wstęp
Część I. OGÓLNA CHARAKTERYSTYKA TOWARÓW
1. Asortyment towarowy
1.1. Towar i jego wartość użytkowa
1.2. Towaroznawstwo jako nauka o towarach
1.3. Klasyfikacja towarów
1.4. Asortyment towarowy i jego klasyfikacja
1.4.1. Asortyment handlowy
1.4.2. Przedmiotowa klasyfikacja asortymentu
1.5. Właściwości fizyczne towarów
1.6. Właściwości chemiczne towarów
Sprawdź, czy potrafisz
2. Jakość towarów
2.1. Pojęcie jakości
2.2. Zapewnienie jakości towarów
2.2.1. Normalizacja i normy
2.2.2. Certyfikacja
2.3. Partia towaru, zasady pobierania próbek
2.4. Odbiór jakościowy
2.5. Metody badania jakości towarów
2.5.1. Metody organoleptyczne
2.5.2. Metody instrumentalne
2.5.3. Metody techniczno-użytkowe
2.6. Wady towarów
Sprawdź, czy potrafisz
3. Magazynowanie i transport towarów
3.1. Rodzaje magazynów i ich wyposażenie
3.2. Czynniki obniżające jakość produktów w czasie przechowywania
3.3. Zmiany zachodzące w przechowywanych produktach
3.4. Ubytki towarowe
3.5. Szkodniki magazynowe
3.6. Transport towarów
Sprawdź, czy potrafisz
4. Opakowanie i oznakowanie towarów
4.1. Opakowania towarów
4.1.1. Funkcje i klasyfikacja opakowań
4.1.2. Nowoczesne systemy pakowania
4.1.3. Odpady opakowaniowe
4.2. Oznakowanie towarów
4.2.1. Znakowanie opakowań transportowych
4.2.2. Znakowanie opakowań jednostkowych
4.2.3. Znakowanie produktów kodami kreskowymi
Sprawdź, czy potrafisz
5. Konserwacja towarów
5.1. Cel konserwacji
5.2. Fizyczne metody konserwacji
5.2.1. Konserwacja niskimi temperaturami
5.2.2. Konserwacja wysokimi temperaturami
5.3. Chemiczne metody konserwacji
5.4. Fizykochemiczne metody konserwacji
5.5. Biologiczne metody konserwacji
5.6. Nowoczesne (niekonwencjonalne) i skojarzone metody konserwacji towarów
5.7. Konserwacja artykułów nieżywnościowych
Sprawdź, czy potrafisz
Część II. CHARAKTERYSTYKA TOWAROZNAWCZA ŻYWNOŚCI
1. Ogólna charakterystyka żywności
1.1. Pojęcie i klasyfikacja żywności
1.2. Składniki pokarmowe występujące w żywności
1.2.1. Podział składników pokarmowych
1.2.2. Charakterystyka składników odżywczych
1.3. Wartość energetyczna i odżywcza
1.4. Dodatki do żywności
1.5. Bezpieczeństwo żywności
1.6. Znakowanie żywności
Sprawdź, czy potrafisz
2. Mleko i przetwory mleczne
2.1. Ogólna charakterystyka mleka
2.2. Śmietanka i śmietana
2.3. Napoje mleczne
2.3.1. Napoje mleczne niefermentowane
2.3.2. Napoje mleczne fermentowane
2.4. Sery
2.4.1. Sery twarogowe
2.4.2. Sery podpuszczkowe
2.4.3. Sery topione
2.5. Koncentraty mleczne
2.6. Masło
Sprawdź, czy potrafisz
3. Mięso i przetwory mięsne
3.1. Ogólna charakterystyka mięsa
3.2. Podział tusz zwierzęcych
3.3. Przetwory mięsne
3.4. Inne mięsa w obrocie towarowym
Sprawdź, czy potrafisz
4. Drób i przetwory drobiowe. Jaja
4.1. Ogólna charakterystyka drobiu
4.2. Przetwory drobiowe
4.3. Charakterystyka jaj
Sprawdź, czy potrafisz
5. Ryby i przetwory rybne
5.1. Ogólna charakterystyka ryb
5.2. Przetwory rybne
5.3. Owoce morza
Sprawdź, czy potrafisz
6. Tłuszcze
6.1. Tłuszcze zwierzęce
6.2. Tłuszcze roślinne
Sprawdź, czy potrafisz
7. Owoce, warzywa, grzyby i ich przetwory
7.1. Charakterystyka owoców
7.2. Owoce południowe
7.3. Charakterystyka warzyw
7.4. Charakterystyka grzybów
7.5. Przetwory owocowe, warzywne i grzybowe
Sprawdź, czy potrafisz
8. Ziemniaki i przetwory ziemniaczane
8.1. Ogólna charakterystyka ziemniaków
8.2. Charakterystyka przetworów ziemniaczanych
Sprawdź, czy potrafisz
9. Zboża i przetwory zbożowe
9.1. Ogólna charakterystyka zbóż
9.2. Charakterystyka przetworów zbożowych
9.2.1. Mąka
9.2.2. Kasze
9.2.3. Makaron
9.2.4. Pieczywo
Sprawdź, czy potrafisz
10. Cukier, miód i wyroby cukiernicze
10.1. Charakterystyka cukru
10.2. Miód naturalny i sztuczny
10.3. Wyroby cukiernicze
10.4. Czekolada i wyroby czekoladowe
Sprawdź, czy potrafisz
11. Koncentraty spożywcze
11.1. Podział i zalety koncentratów spożywczych
11.2. Charakterystyka koncentratów spożywczych
Sprawdź, czy potrafisz
12. Używki i przyprawy roślinne
12.1. Ogólna charakterystyka używek
12.2. Kawa
12.3. Herbata
12.4. Kakao
12.5. Tytoń – wpływ na zdrowie człowieka
12.6. Przyprawy roślinne
Sprawdź, czy potrafisz
13. Napoje alkoholowe i bezalkoholowe
13.1. Ogólne wiadomości o alkoholu
13.2. Spirytus i wódki
13.3. Wino
13.4. Piwo
13.5. Napoje bezalkoholowe
Sprawdź, czy potrafisz
Część III. CHARAKTERYSTYKA TOWAROZNAWCZA ARTYKUŁÓW NIEŻYWNOŚCIOWYCH
1. Szkło i wyroby ze szkła
1.1. Ogólna charakterystyka szkła
1.2. Charakterystyka szkła i wyrobów szklanych
Sprawdź, czy potrafisz
2. Wyroby ceramiczne
2.1. Ogólna charakterystyka wyrobów ceramicznych
2.2. Charakterystyka wyrobów ceramicznych
Sprawdź, czy potrafisz
3. Surowce i wyroby włókiennicze
3.1. Klasyfikacja i charakterystyka włókien
3.1.1. Włókna naturalne
3.1.2. Włókna chemiczne
3.2. Nitki
3.3. Tkaniny
3.4. Dzianiny
3.5. Inne materiały włókiennicze
3.6. Wyroby konfekcyjne
Sprawdź, czy potrafisz
4. Skóra i wyroby skórzane
4.1. Ogólna charakterystyka skóry
4.2. Asortyment skór gotowych
4.3. Obuwie
4.4. Odzież i galanteria skórzana
Sprawdź, czy potrafisz
5. Papier i wyroby papiernicze
5.1. Ogólne wiadomości o papierze
5.2. Wytwory i przetwory papiernicze
Sprawdź, czy potrafisz
6. Artykuły chemii gospodarczej
6.1. Środki do prania
6.1.1. Mydła
6.1.2. Syntetyczne środki piorące
6.2. Środki do utrzymania czystości sprzętu gospodarstwa domowego i wyposażenia mieszkań
Sprawdź, czy potrafisz
7. Wyroby kosmetyczne i perfumeryjne
7.1. Środki higieny osobistej
7.2. Kosmetyki pielęgnacyjne
7.3. Kosmetyki upiększające
7.4. Wyroby perfumeryjne
7.5. Oznakowanie, opakowanie i przechowywanie wyrobów kosmetycznych i perfumeryjnych
8. Tworzywa sztuczne
8.1. Ogólna charakterystyka tworzyw sztucznych
8.2. Charakterystyka wybranych tworzyw sztucznych
Sprawdź, czy potrafisz
Literatura
Źródła rycin, fotografii
Indeks rzeczowy
Pierwszą część podręcznika wyróżniają granatowe elementy graficzne, drugą fioletowe, a trzecią zielone.