wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Podręczniki i publikacje archiwalne » sprzedaż zakończona » Ekonomika i organizacja rolnictwa cz. 2
logopedia

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, a my będziemy informować Cię o naszych nowych książkach*

 
* Zapisanie się do newslettera oznacza wyrażenie zgody na przetwarzanie danych osobowych do celów marketingowych (otrzymywanie informacji handlowych na wskazany adres e-mail). Administratorem danych osobowych jest  Wydawnictwo eMPi2 s.c., ul. św. Wojciech 28, 61-749 Poznań. Więcej w Polityce prywatności


Ekonomika i organizacja rolnictwa cz. 2

Ekonomika i organizacja rolnictwa cz. 2

Dostępność: Książka niedostępna – nakład wyczerpany!

Koszt wysyłki: od 10,00 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Poczta Polska Odbiór w punkcie - 10,00 zł
Pocztex Kurier 48 (Poczta Polska) – płatność przelewem - 10,00 zł
Pocztex Kurier 48 (Poczta Polska) – płatność przy odbiorze przesyłki - 13,50 zł
Kurier FedEx – płatność przelewem - 17,00 zł
Kurier FedEx – płatność przy odbiorze - 19,00 zł

Numer katalogowy: EROLII


Brak ceny

  • Opis książki
  • Spis treści
Nakład wyczerpany!
podręcznik do nauki zawodu technik rolnik; technikum rolnicze

Autor: Zbigniew Kowalak
Wyd. 1, 1999
ISBN 83-87665-19-3
ss. 304
 
Dwuczęściowy podręcznik, umożliwiający praktyczne zastosowanie zdobywanej wiedzy w każdym gospodarstwie. W części drugiej autor przedstawia główne problemy rachunku ekonomicznego w gospodarstwie rolnym.
rolnictwo

oprawa: miękka

Przedmowa
1. Podstawy i zasady ewidencji gospodarczej
    1.1. Rola i zadania rachunkowości rolniczej
    1.2. Części składowe rachunkowości
    1.3. Mierniki i wskaźniki stosowane w rachunkowości
    1.4. Cechy prawidłowej rachunkowości
2. Składniki majątkowe gospodarstwa i źródła ich pochodzenia
    2.1. Majątek przedsiębiorstwa
    2.2. Źródła pochodzenia środków produkcji
3. Inwentaryzacja i inwentura
    3.1. Inwentaryzacja
    3.2. Inwentura
    3.3. Inwentaryzacja w gospodarstwach indywidualnych (rodzinnych)
    Samodzielna praca
4. Bilans gospodarstwa rolniczego 
    4.1. Pojęcie bilansu gospodarstwa
    4.2. Układ bilansu gospodarstwa
    4.3. Terminy i zasady opracowywania bilansu
    4.4. Analiza bilansu
    4.5. Wzór bilansu przedsiębiorstwa
    Samodzielna praca
5. Dokumentacja zdarzeń gospodarczych 
    5.1. Zdarzenia gospodarcze i ich dokumentowanie
    5.2. Zasady wystawiania dokumentów
    5.3. Kontrola, obieg i dekretacja dokumentów
    5.4. Klasyfikacja podstawowych dokumentów
    5.5. Księgi gospodarcze i kartoteki
    Samodzielna praca
6. Rachunkowość w gospodarstwach prywatnych
    6.1. Obowiązek prowadzenia rachunkowości 
    6.2. Gospodarstwa rodzinne prowadzące rachunkowość
7. Wycena w rolnictwie
    7.1. Wycena i jej zastosowanie w gospodarstwach rolnych
    7.2. Przedmioty wyceny w gospodarstwie rolnym
    7.3. Zastosowanie wyceny w gospodarstwie
    7.4. Metody wyceny 
           7.4.1. Metody porównawcze
           7.4.2. Metody kosztów włożonych
           7.4.3. Metoda dochodowa
8. Wycena składników majątkowych gospodarstwa
    8.1. Wycena różnych składników gospodarstwa
    8.2. Wycena obornika metodą przetwórczą i porównawczą
    Samodzielna praca
9. Koszty produkcji i ich klasyfikacja
    9.1. Podział kosztów i ich charakterystyka
    9.2. Układy i struktura kosztów
    9.3. Analiza kosztów i możliwości ich obniżania
10. Metody obliczania jednostkowych kosztów produkcji 
    10.1. Koszty w gospodarstwie
    10.2. Rozdzielcza metoda obliczania kosztów jednostkowych
    10.3. Metoda rozdzielcza uorganiczniona
    10.4. Metoda organiczna
    Samodzielna praca
11. Obliczanie dochodów bezpośrednich i produkcji roślinnej i zwierzęcej
    11.1. Wiadomości ogólne 
    11.2. Przykład obliczenia dochodu bezpośredniego w produkcji roślinnej
    11.3. Przykład obliczenia dochodu bezpośredniego w produkcji zwierzęcej
    Samodzielna praca 
12. Obliczanie kosztów eksploatacji ciągnika
    12.1. Wiadomości ogólne
    12.2. Obliczanie kosztów eksploatacji ciągnika w gospodarstwie przykładowym
    Samodzielna praca
13. Kalkulacje rolnicze 
    13.1. Pojęcie i znaczenie kalkulacji rolniczych
    13.2. Rodzaje kalkulacji 
    13.3. Charakterystyka różnych rodzajów kalkulacji
    13.4. Technika i zasady przeprowadzania kalkulacji rolniczych
14. Kalkulacja opłacalności wybranych działalności
    14.1. Kalkulacja opłacalności produkcji pszenicy ozimej
    14.2. Kalkulacja opłacalności produkcji żywca wieprzowego 
    14.3. Przykłady kalkulacji różnicowych
    Samodzielna praca
15. Dochód rolniczy, kategorie produkcji i wskaźniki ekonomiczne
    15.1. Dochód rolniczy
    15.2. Kategorie produkcji
    15.3. Dochód rolniczy w gospodarstwie przykładowym
    15.4. Obliczanie wskaźników ekonomicznych 
    Samodzielna praca
16. Zarządzanie przedsiębiorstwem rolniczym
    16.1. Zadania i funkcje zarządzania
    16.2. Podejmowanie decyzji w zarządzaniu
    16.3. Rodzaje decyzji podejmowanych w gospodarstwie
    16.4. Ryzyko w podejmowaniu decyzji
17. Analiza gospodarcza
    17.1. Pojęcie, rola i zadania analizy
    17.2. Rodzaje analiz gospodarczych 
    17.3. Metoda porównawcza w rolniczej analizie gospodarczej
    17.4. Mierniki i wskaźniki analizy
    17.5. Tok (etapy) przeprowadzania analiz
18. Sprawozdawczość i statystyka gospodarcza
    18.1. Sprawozdawczość gospodarcza
    18.2. Statystyka gospodarcza
    18.3. Szeregi statyczne 
    18.4. Miary grupowe
    18.5. Wskaźniki statystyczne
    Samodzielna praca
19. Określanie intensywności organizacji i kierunku produkcji gospodarstwa
    19.1. Określanie intensywności organizacji gospodarstwa
    19.2. Obliczanie intensywności organizacji gospodarstwa przykładowego
    19.3. Określanie kierunku produkcji gospodarstwa
    19.4. Określenie kierunku produkcji gospodarstwa przykładowego 
    Samodzielna praca
20. Analiza bieżącej i rocznej działalności gospodarstwa
    20. 1. Analiza bieżącej działalności gospodarstwa
    20.2. Analiza rocznej działalności gospodarstwa
    20.3. Równowaga ekonomiczna w rocznej ocenie działalności gospodarczej
21. Analiza gospodarstwa przykładowego
    21.1. Uwagi ogólne
    21.2. Opis gospodarstwa 
    21.3. Analiza gospodarstwa
    21.4. Gospodarstwo przykładowe-analiza
    Samodzielna praca
22. Projekt zmian w organizacji produkcji gospodarstwa
    22.1. Wnioski do projektu reorganizacji gospodarstwa
    22.2. Metody sporządzania projektów reorganizacji gospodarstwa
    22.3. Plan okresu przejściowego
    22.4. Zaprojektowanie zmian w gospodarstwie przykładowym
    Samodzielna praca
23. Planowanie działalności gospodarczej
    23.1. Rola i zadania planowania
    23.2. Zasady planowania
    23.3. Metody planowania
    23.4. Rodzaje planów
    23.5. Roczny plan gospodarczo-finansowy gospodarstwa rolnego
24. Biznesplany 
    24.1. Rola i zadania biznesplanów
    24.2. Biznesplany w gospodarstwach rolniczych
    Samodzielna praca
25. Projekt reorganizacji gospodarstwa
    25.1. Określenie celu
    25.2. Określenie danych wyjściowych (zasobów gospodarstwa)
    25.3. Planowanie działalności oraz ograniczenia w ich rozwijaniu
    25.4. Zapotrzebowanie na pasze
    25.5. Zapotrzebowanie na siłę roboczą
    25.6. Obliczanie dochodów bezpośrednich z działalności
    25.7. Schemat wyboru
    25.8. Wykonanie planu (opracowanie programu produkcji)
    25.9. Określenie struktury zasiewów i zmianowania
    25.10. Porównanie efektów 
    Samodzielna praca
26. Udział rolnictwa w gospodarce narodowej i produkcji żywności w Polsce
    26.1. Miejsce rolnictwa w gospodarce narodowej
    26.2. Produkcja i spożycie żywności w Polsce
    26.3. Handel zagraniczny. Obrót produktami rolnymi
    26.4. Spożycie żywności w Polsce. Przewidywane zmiany w popycie i podaży
    Samodzielna praca
27. Rynek i marketing
    27. 1. Podstawowe pojęcia związane z rynkiem towarów konsumpcyjnych
    27.2. Analiza rynku
    27.3. Marketing
    27.4. Instrumenty i działania marketingowe
             27.4.1. Kształtowanie produkcji 
             27.4.2. Polityka cen
             27.4.3. Dystrybucja 
             27.4.4. Aktywizacja sprzedaży
28. Rynek rolny
    28.1. Charakterystyczne cechy rynku rolnego
    28.2. Aktualna sytuacja rynkowa polskich producentów żywności
    28.3. Uwarunkowania historyczne i przemiany rynku rolnego 
    28.4. Produkty uczestniczące w rynku rolnym (przedmioty rynku)
    28.5. Kanały dystrybucji produkcji rolnej
    28.6. Interwencjonizm państwowy na rynku rolnym
    28.7. Agencja Rynku Rolnego
29. Normy i normalizacja
    29.1. Podstawowe pojęcia
    29.2. Cele i zakres normalizacji
    29.3. Rodzaje norm
    29.4. Schemat norm
    29.5. Certyfikacja
    Samodzielna praca
30. Problemy restrukturyzacji polskiego rolnictwa
    30.1. Sytuacja rolnictwa na progu transformacji w roku 1989
    30.2. Transformacja polskiego rolnictwa wiatach 1990-1995
    30.3. Dostosowanie polskiego rolnictwa do wymogów Unii Europejskiej 
    30.4. Unia Europejska i Wspólna Polityka Rolna
    30.5. Integracja polskiego rolnictwa z Unią Europejską
31. Wybrane problemy polskiego rynku finansowego
    31.1. Organy administracji finansowej
    31.2. Polski system bankowy
    31.3. System kredytowy
    31.4. Kredyty dla rolnictwa
    Samodzielna praca
32. Wybrane zagadnienia prawne
    32.1. Podstawowe pojęcia prawne
    32.2. Źródła prawa
    32.3. Stanowienie prawa
    32.4. Systematyka prawa
    Samodzielna praca
33. Obrót i gospodarowanie gruntami rolnymi
    33.1. Nieruchomości rolne 
    33.2. Obrót ziemią
    33.3. Gospodarowanie gruntami rolnymi
    33.4. Ewidencja gruntowi księgi wieczyste
34. Wybrane problemy prawa spadkowego
    34.1. Podstawowe pojęcia prawa spadkowego
    34.2. Dziedziczenie ustawowe
    34.3. Dziedziczenie testamentowe
    34.4. Nabycie spadku
    34.5. Szczególne przepisy o dziedziczeniu gospodarstw rolnych
35. Wybrane przepisy z zakresu ochrony produkcji rolnej
    35.1. Ochrona produkcji rolnej
    35.2. Ochrona gruntów rolnych
    35.3. Ochrona produkcji roślinnej
    35.4. Ochrona produkcji zwierzęcej
    35.5. Ochrona skupu i obrotu produktami rolnymi oraz artykułami do produkcji rolnej
36. Podatek rolny, ubezpieczenia rolnicze, dotacje dla rolnictwa 
    36.1. Podatki rolnicze
    36.2. Ubezpieczenia
             36.2.1. Ubezpieczenia społeczne 
             36.2.2. Ubezpieczenia rzeczowe obowiązkowe
             36.2.3. Ubezpieczenia rzeczowe dobrowolne
    36.3. Dotacje dla rolnictwa 
    Samodzielna praca
37. Wybrane problemy prawa administracyjnego
    37.1. Organy administracji publicznej
    37.2. Akty administracyjne (decyzje)
    37.3. Podstawowe zasady postępowania administracyjnego
    37.4. Postępowanie przymusowe w administracji
38. Wybrane problemy prawa pracy
    38.1. Podstawowe pojęcia z zakresu prawa pracy
    38.2. Podstawowe zasady prawa pracy 
    38.3. Stosunek pracy
    38.4. Ochrona pracy kobiet i młodocianych
Aneks
Literatura

Podobne książki
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu