wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Podręczniki do zawodów » technik ekonomista » Ekonomika - podręcznik, cz. 2
logopedia

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, a my będziemy informować Cię o naszych nowych książkach*

 
* Zapisanie się do newslettera oznacza wyrażenie zgody na przetwarzanie danych osobowych do celów marketingowych (otrzymywanie informacji handlowych na wskazany adres e-mail). Administratorem danych osobowych jest  Wydawnictwo eMPi2 s.c., ul. św. Wojciech 28, 61-749 Poznań. Więcej w Polityce prywatności


Ekonomika - podręcznik, cz. 2

Ekonomika - podręcznik, cz. 2

Dostępność: Książka dostępna

Koszt wysyłki: od 10,00 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Poczta Polska Odbiór w punkcie i automacie - 10,00 zł
Pocztex (Poczta Polska) – płatność przelewem - 11,00 zł
Pocztex (Poczta Polska) – płatność przy odbiorze przesyłki - 15,00 zł
Kurier FedEx – płatność przelewem - 18,00 zł
Kurier FedEx – płatność przy odbiorze - 22,00 zł

Numer katalogowy: EKII

Kod CN: 4901

Cena: 26,00 zł

Ilość: egz.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis książki
  • Spis treści
  • Przykładowe strony
  • Linki (4)
podręcznik do nauki zawodu technik ekonomista dla techników i szkół policealnych,
zgodny z programem dla technika ekonomisty 341[02]/MEN/2008.05.20

Autorzy: Marian Pietraszewski, Krzysztof Potoczny, Krystyna Strzelecka
Wyd. 1 zaktualizowane, 2013
ISBN 978-83-62325-11-5
ss. 260
oprawa: miękka
Nr ewidencyjny w wykazie 13/2010

 
Podręcznik opracowano na podstawie programu nauczania przedmiotu ekonomika, zawartego w dokumentacji programowej dla zawodu technika ekonomisty, nr 341[02]/MEN/2008.05.20. W podręczniku cz. 2 omówiono: ubezpieczenia, politykę personalną przedsiębiorstwa, gospodarowanie finansami, rolę i znaczenie kontroli. Każdy rozdział kończy się zadaniami do przemyślenia i dyskusji. Przykłady oraz wzory pozwalają lepiej i skuteczniej zrozumieć materiał lekcyjny. Podręcznik dopuszczony w 2010 roku przez MEN do użytku szkolnego. Nr ewidencyjny w wykazie 13/2010
technikum ekonomiczne szkoła policealna zawód technik ekonomista
POBIERZ:
– wynikowe plany dydaktyczne: klasa I (format doc, format pdf), klasa II (format doc, format pdf), klasa III (format doc, format pdf), klasa IV (format doc, format pdf)

– przykłady z VAT 23, 8 i 5% (format doc, format pdf)
– składki emerytalne – co się zmieniło? (format doc)
– przykład OFE-ZUS (format pdf)
bezpłatne foliogramy (format doc lub pdf)


ZOBACZ:
– prezentacje do podręcznika
– słownik przedsiębiorczego
1. UBEZPIECZENIA
    1.1. Pojęcie i klasyfikacja ubezpieczeń
    1.2. System ubezpieczeń społecznych
          1.2.1 Ubezpieczenia społeczne
          1.2.2. Zakład Ubezpieczeń Społecznych
          1.2.3. Nowy system emerytalny
          1.2.4. Otwarte Fundusze Emerytalne
          1.2.5. Deklaracje składane do ZUS-u
    1.3. Powszechne ubezpieczenie zdrowotne
    1.4. Ubezpieczenia majątkowe i osobowe
    1.5. Ubezpieczenia w ruchu zagranicznym
    Przemyśl lub przedyskutuj
2. POLITYKA PERSONALNA PRZEDSIĘBIORSTWA
    2.1. Istota polityki personalnej

    Przemyśl lub przedyskutuj
 
   2.2. Planowanie zatrudnienia w przedsiębiorstwie
    2.3. Poszukiwanie pracy przez kandydatów na pracowników

    Przemyśl lub przedyskutuj
  
  2.4. Rekrutacja i selekcja pracowników
           2.4.1. Znaczenie i rodzaje rekrutacji
           2.4.2. Selekcja kandydatów na pracowników
    2.5. Zatrudnianie pracowników
           2.5.1. Nawiązanie stosunku pracy
           2.5.2 Pierwszy dzień w pracy

    Przemyśl lub przedyskutuj
   
2.6. Adaptacja zawodowa pracowników

    Przemyśl lub przedyskutuj
    2.7. Planowanie kariery zawodowej

    Przemyśl lub przedyskutuj
    2.8. Ocenianie i motywowanie a dobór pracowników
   
Przemyśl lub przedyskutuj
    2.9. Podstawowe zagadnienia ergonomii
    2.10. Rozwiązywanie umowy o pracę
   
Przemyśl lub przedyskutuj
    2.11. Kierowanie zespołem pracowników
             2.11.1. Style kierowania
             2.11.2. Proces podejmowania decyzji
             2.11.3.Kompetencje interpersonalne kierownika
             2.11.4. Negocjacje w działalności gospodarczej i ich zasady
             2.11.5. Komunikowanie się i cechy uczestników negocjacji

     Przemyśl lub przedyskutuj
    2.12. Stan, struktura zatrudnienia i fluktuacja kadr
    2.13. Wydajność pracy i pracochłonność produkcji
  
Przemyśl lub przedyskutuj
   2.14. Płace pracowników
             2.14.1.Pojęcie i funkcje płac oraz czynniki kształtujące płace
             2.14.2. System płac i formy płac
             2.14.3. Wynagrodzenia ze stosunku pracy
             2.14.4.Wynagrodzenie za pracę w godzinach nadliczbowych
             2.14.5. Wynagrodzenie za czas nieprzepracowany
    
Przemyśl lub przedyskutuj   
    2.15. Planowanie wynagrodzeń
   
Przemyśl lub przedyskutuj
    2.16. Lista płac podstawowym dokumentem wynagrodzeń

    Przemyśl lub przedyskutuj
3. GOSPODAROWANIE FINANSAMI
    3.1. Pojęcie systemu finansowego jednostki organizacyjnej

     Przemyśl lub przedyskutuj
    3.2. Koszty działalności przedsiębiorstwa
           3.2.1. Pojęcie i klasyfikacja kosztów oraz ich struktura
           3.2.2. Kalkulacja kosztów jednostkowych produktu

    Przemyśl lub przedyskutuj
    3.3. Przychody z działalności przedsiębiorstwa
           3.3.1. Klasyfikacja przychodów
           3.3.2. Istota, elementy i rodzaje cen

    Przemyśl lub przedyskutuj
    3.4. Podatki pośrednie

    Przemyśl lub przedyskutuj
    3.5. Podatek dochodowy

           3.5.1. Rodzaje i stawki podatku dochodowego
           3.5.2. Ustalanie miesięcznych zaliczek na podatek dochodowy z działalności
                    gospodarczej pobierany na zasadach ogólnych od  osób fizycznych 
           3.5.3. Ustalanie miesięcznych zaliczek na podatek dochodowy od dochodów
                    osobistych pobierany na zasadach ogólnych
           3.5.4. Rozliczenie roczne podatku dochodowego od osób fizycznych

    Przemyśl lub przedyskutuj
    3.6. Wynik finansowy
           3.6.1. Ustalanie wyniku finansowego
           3.6.2. Podział wyniku finansowego

    Przemyśl lub przedyskutuj
    3.7. Istota analizy ekonomicznej
           3.7.1. Pojęcie, zadania i rodzaje analizy ekonomicznej
           3.7.2. Organizacja prac analitycznych
           3.7.3. Metody analizy ekonomicznej
           3.7.4. Prezentacja wyników analizy ekonomicznej

    Przemyśl lub przedyskutuj
    3.8. Znaczenie, przedmiot, zakres i źródła analizy finansowej

    Przemyśl lub przedyskutuj
    3.9 Wskaźnikowa analiza sytuacji finansowej przedsiębiorstwa

    Przemyśl lub przedyskutuj
    3.10. Analiza zysku (rentowności)

    Przemyśl lub przedyskutuj
    3.11. Próg rentowności produkcji

    Przemyśl lub przedyskutuj
    3.12 Analiza kosztów

    Przemyśl lub przedyskutuj
4. ROLA I ZNACZENIE PROCESU KONTROLI
    4.1. Pojęcie i rodzaje kontroli
    4.2. Instytucje kontroli zewnętrznej
    4.3. Elementy procesu kontrolnego
    4.4. Czynniki decydujące o skuteczności procesu kontrolnego
    4.5. Skutki procesu kontrolnego

    Przemyśl lub przedyskutuj
alt
 

 
alt
 


alt
 

 
alt
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu