wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Podręczniki do zawodów » technik ekonomista » Ekonomika - zeszyt ćwiczeń, cz. 1
logopedia

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, a my będziemy informować Cię o naszych nowych książkach*

 
* Zapisanie się do newslettera oznacza wyrażenie zgody na przetwarzanie danych osobowych do celów marketingowych (otrzymywanie informacji handlowych na wskazany adres e-mail). Administratorem danych osobowych jest  Wydawnictwo eMPi2 s.c., ul. św. Wojciech 28, 61-749 Poznań. Więcej w Polityce prywatności


Ekonomika - zeszyt ćwiczeń, cz. 1

Ekonomika - zeszyt ćwiczeń, cz. 1

Dostępność: Książka dostępna

Koszt wysyłki: od 10,00 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Poczta Polska Odbiór w punkcie i automacie - 10,00 zł
Pocztex (Poczta Polska) – płatność przelewem - 11,00 zł
Pocztex (Poczta Polska) – płatność przy odbiorze przesyłki - 15,00 zł
Kurier FedEx – płatność przelewem - 18,00 zł
Kurier FedEx – płatność przy odbiorze - 22,00 zł

Numer katalogowy: ZEKI

Kod CN: 4901

Cena: 10,50 zł

Ilość: egz.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis książki
  • Spis treści
  • Linki (2)
zeszyt ćwiczeń do nauki zawodu technik ekonomista dla techników i szkół policealnych, zawiera ok. 270 zadań

praca zbiorowa: Marian Pietraszewski, Krzysztof Potoczny, Marzena Frąckowiak, Radosław Repetowski, Sylwia Świdzińska-Jachna

Wyd. 2, 2012
ISBN 978-83-62325-42-9
ss. 128
oprawa: miękka

UWAGA! Nauczycielom, na ich wyraźne życzenie, wysyłamy mailowo bezpłatne wybrane odpowiedzi do ćwiczeń (w formacie pdf). Prosimy o podanie w zamówieniu własnego adresu e-mail oraz danych szkoły.

Zeszyt ćwiczeń część 1 jest dostosowany do podręcznika Ekonomika część 1, który został dopuszczony do użytku szkolnego przez ministra właściwego do spraw oświaty i wychowania i wpisany do wykazu podręczników przeznaczonych do kształcenia w zawodzie technik ekonomista. Nr dopuszczenia podręcznika 17/2009.
technikum ekonomiczne szkoła policealna zawód technik ekonomista

UWAGA! Ważne informacje o stawkach podatku od towarów i usług (format pdf)

1. Normy regulujące współżycie międzyludzkie
    1.1. Normy prawne i moralne
    1.2. Reguły obyczajowe i kultura dnia codziennego
    1.3. Poszanowanie godności człowieka
    1.4. Zwroty grzecznościowe
    1.5. Kultura pracy oraz zwyczaje w kraju i za granicą 
2. Wizerunek pracownika  
    2.1. Elegancja a moda
    2.2. Higiena osobista
    2.3. Ubiór i zasady jego doboru
    2.4. Wygląd zewnętrzny 
3. Stosunki interpersonalne
    3.1. Kultura osobista i zachowanie w sytuacjach zawodowych 
    3.2. Skuteczna komunikacja a błędy komunikacyjne 
    3.3. Uznanie i szacunek w kontaktach ze współpracownikami i klientami.
           Zasady pracy w grupie
    3.4. Techniki asertywności i kontrolowanie emocji 
    3.5. Redukowanie stresu w pracy zawodowej 
    3.6. Sztuka skutecznych negocjacji 
    3.7. Sztuka rozwiązywania konfliktów 
    3.8. Etyka zawodowa 
4. Samoocena 
    4.1. Cechy osobowości pracownika 
    4.2. Analiza SWOT cech osobowości jako element doskonalenia zawodowego
    4.3. Analiza SWOT w celach zawodowych 
    4.4. Oczekiwania pracodawcy wobec pracownika  
5. Działalność produkcyjna, handlowa, usługowa 
    5.1. Charakterystyka działalności przedsiębiorstw 
    5.2. Elementy otoczenia przedsiębiorstw  
    5.3. Zaopatrzenie i gospodarka materiałowo-towarowa przedsiębiorstw 
           5.3.1. Klasyfikacja materiałów, wyrobów i towarów  
           5.3.2. Zadania i organizacja gospodarki materiałowo-towarowej  
           5.3.3. Normowanie zużycia materiałów 
           5.3.4. Zapasy materiałowo-towarowe 
           5.3.5. Dostawy materiałowo-towarowe  
           5.3.6. Gospodarka magazynowa  
    5.4. Produkcja wyrobów i ich zbyt  
           5.4.1. Produkcja wyrobów, jej rodzaje i typy 
           5.4.2. Struktura procesu produkcji 
           5.4.3. Organizacja procesu produkcyjnego  
           5.4.4. Cykl produkcyjny i jego rytmiczność 
           5.4.5. Zdolność produkcyjna przedsiębiorstwa 
           5.4.6. Techniczne normowanie pracy 
           5.4.7. Techniczne i organizacyjne przygotowanie produkcji  
           5.4.8. Działalność pomocnicza i transportowa w przedsiębiorstwie 
           5.4.9. Postęp techniczny i organizacyjny 
           5.4.10. Wpływ działalności produkcyjnej na środowisko naturalne 
           5.4.11. Organizacja zbytu wyrobów 
     5.5. Działalność handlowa 
           5.5.1. Istota i zadania handlu  
           5.5.2. Jednostki sprzedaży detalicznej 
           5.5.3. Sprzedaż detaliczna i formy sprzedaży detalicznej 
           5.5.4. Pomieszczenia jednostek sprzedaży detalicznej  
           5.5.5. Asortyment handlowy sprzedaży detalicznej, zapasy towarowe
                    i szybkość obiegu towarów 
           5.5.6. Czynności rachunkowo-kasowe i dokumentacja sprzedaży 
           5.5.7. Typy hurtowni oraz rodzaje obrotu hurtowego 
           5.5.8. Rynek towarów i usług w Unii Europejskiej  
           5.5.9. Handel zagraniczny
           5.5.10. Transakcje i dokumenty w handlu zagranicznym 
           5.5.11. Cła  
           5.5.12. Rozliczenia międzynarodowe  
     5.6. Działalność usługowa  
           5.6.1. Charakterystyka i klasyfikacja usług  
           5.6.2. Organizacja działalności usług rynkowych  
           5.6.3. Charakterystyka wybranych rodzajów usług  
           5.6.4. Outsourcing  
           5.6.5. E-biznes  
 6. Gospodarowanie zasobami majątkowymi
    6.1. Zasoby majątkowe jednostki organizacyjnej 
    6.2. Charakterystyka aktywów trwałych 
           6.2.1. Składniki aktywów trwałych 
           6.2.2. Amortyzacja środków trwałych  
           6.2.3. Działalność inwestycyjna przedsiębiorstw 
           6.2.4. Korzystanie z obcych środków trwałych  
           6.2.5. Gospodarka remontowa 
     6.3. Aktywa obrotowe 
           6.3.1. Klasyfikacja aktywów obrotowych  
           6.3.2. Rotacja aktywów obrotowych 
    6.4. Papiery wartościowe  
    6.5. Kapitały przedsiębiorstwa 
    6.6. Kredyty bankowe i pożyczki  
 7. Zarządzanie jednostką organizacyjną 
    7.1. Istota i funkcje zarządzania 
    7.2. Obszary zarządzania  
           7.2.1. Zarządzanie zasobami ludzkimi 
           7.2.2. Zarządzanie finansami  
           7.2.3. Zarządzanie marketingiem 
           7.2.4. Zarządzanie produkcją i usługami 
    7.3. Koncepcje i techniki zarządzania 
    7.4. Systemy zarządzania  
           7.4.1. Zarządzanie jakością 
           7.4.2. Zarządzanie potencjałem społecznym organizacji 
           7.4.3. Zarządzanie wiedzą 
    7.5. Menedżer jako osoba zarządzająca przedsiębiorstwem 
    7.6. Kontrola w procesie zarządzania 
    7.7. Kultura organizacyjna  
 8. Planowanie i organizowanie działalności jednostki organizacyjnej
    8.1. Zasady i metody planowania 
           8.1.1. Istota planowania i jego rodzaje  
           8.1.2. Zasady i metody planowania działalności gospodarczej
           8.1.3. Tryb opracowywania planu działalności gospodarczej  
     8.2. Planowanie rzeczowe  
           8.2.1. Planowanie sprzedaży (zbytu) 
           8.2.2. Planowanie produkcji wyrobów  
           8.2.3. Planowanie usług 
           8.2.4. Planowanie zaopatrzenia materiałowego i towarowego  
     8.3. Planowanie finansowe 
           8.3.1. Planowanie zmian w majątku i kapitałach przedsiębiorstwa 
           8.3.2. Planowanie kosztów 
           8.3.3. Planowanie przychodów, kosztów ich uzyskania i wyników
           8.3.4. Planowanie przepływów środków pieniężnych
    8.4. Biznesplan 
    8.5. Podział i organizacja pracy
           8.5.1. Istota i zasady organizacji pracy  
           8.5.2. Organizacja procesu pracy
           8.5.3. Organizacja stanowisk pracy 
     8.6. Struktury organizacyjne 
           8.6.1. Podział pracy podstawą więzi organizacyjnych
           8.6.2. Pojęcie i rodzaje struktur organizacyjnych 
           8.6.3. Funkcje struktury organizacyjnej i jej członów
           8.6.4. Schematy organizacyjne przedsiębiorstw i ich formalizacja
Notatki

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu