wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Podręczniki i publikacje archiwalne » sprzedaż zakończona » Podstawy techniki, cz. 2, podręcznik
logopedia

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, a my będziemy informować Cię o naszych nowych książkach*

 
* Zapisanie się do newslettera oznacza wyrażenie zgody na przetwarzanie danych osobowych do celów marketingowych (otrzymywanie informacji handlowych na wskazany adres e-mail). Administratorem danych osobowych jest  Wydawnictwo eMPi2 s.c., ul. św. Wojciech 28, 61-749 Poznań. Więcej w Polityce prywatności


Podstawy techniki, cz. 2, podręcznik

Podstawy techniki, cz. 2, podręcznik

Dostępność: Książka niedostępna – nakład wyczerpany!

Koszt wysyłki: od 10,00 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Poczta Polska Odbiór w punkcie - 10,00 zł
Pocztex Kurier 48 (Poczta Polska) – płatność przelewem - 10,00 zł
Pocztex Kurier 48 (Poczta Polska) – płatność przy odbiorze przesyłki - 13,50 zł
Kurier FedEx – płatność przelewem - 17,00 zł
Kurier FedEx – płatność przy odbiorze - 19,00 zł

Numer katalogowy: PTII


Brak ceny

  • Opis książki
  • Spis treści
Nakład wyczerpany!
podręcznik dla liceów profilowanych, profil rolniczo-spożywczy

Autor: Zbigniew Błaszkiewicz
Wyd. 1, 2003
ISBN 83-88933-74-4
ss. 196
Nr dopuszczenia: 51/03/04
 
Podręcznik opracowano na podstawie programu bloku tematycznego "Podstawy techniki", ujętego w dokumentacji programowej MENiS dla liceum profilowanego, profil rolniczo-spożywczy (nr dopuszczenia LP-RS/MENiS/2002.04.30). W podręczniku ujęto treści dotyczące modułów: "Instalacje", "Aparatura kontrolno-pomiarowa" i "Automatyka". Szczegółowo opracowano tematy dotyczące instalacji wodno-kanalizacyjnych, gazowych, elektrycznych, cieplnych, aparatury kontrolno-pomiarowej (np. termometry, manometry, wagi, przepływomierze, wilgotnościomierze), automatyki (np. układ regulacji, urządzenia pomiarowe, przetworniki, regulatory, urządzenia wykonawcze, rejestratory). Podręcznik zilustrowany jest licznymi rysunkami, schematami i zdjęciami, które znacznie ułatwiają zrozumienie i utrwalenie informacji.
technika

oprawa: miękka

1. Instalacje
    1.1. Instalacje wodno-kanalizacyjne
           1.1.1. Wodociągi 
           1.1.2. Instalacja hydroforowa 
           1.1.3. Instalacje wodociągowe 
           1.1.4. Instalacje kanalizacyjne
    1.2. Instalacje gazowe 
           1.2.1. Wprowadzenie 
           1.2.2. Instalacja gazowa podłączania do sieci 
           1.2.3. Instalacja gazowa podłączana do zbiornika ciśnieniowego 
           1.2.4. Instalacje wentylacyjne i do odprowadzania spalin 
           1.2.5. Elementy składowe instalacji gazowych 
           1.2.6. Zasady bezpiecznego użytkowania gazu i urządzeń gazowych
    1.3. Instalacje elektryczne 
           1.3.1. Wprowadzenie 
           1.3.2. Podstawowe parametry prądu elektrycznego 
           1.3.3. Źródła prądu 
           1.3.4. Instalacje  
           1.3.5. Przewody, osprzęt i sprzęt instalacyjny 
           1.3.6. Odbiorniki elektryczne 
           1.3.7. Urządzenia elektryczne pomiarowe i sterujące 
           1.3.8. Ochrona przed porażeniami i przeciwpożarowa 
    1.4. Instalacje cieplne 
           1.4.1. Instalacje ogrzewania 
           1.4.2. Instalacje ciepłej wody użytkowej 
           1.4.3. Elementy budowy instalacji
2. Aparatura kontrolno-pomiarowa
    2.1. Wprowadzenie
    2.2. Dokładność pomiarów
    2.3. Odczyt i przedstawienie
    2.4. Termometry 
           2.4.1. Podział termometrów 
           2.4.2. Termometry rozszerzalnościowe 
           2.4.3. Manometryczny termometr cieczowy 
           2.4.4. Termometry oporowe 
           2.4.5. Termometry termoelektryczne
    2.5. Manometry 
           2.5.1. Wprowadzenie 
           2.5.2. Manometry cieczowe do pomiaru ciśnienia bezwzględnego (barometry) 
           2.5.3. Manometry cieczowe do pomiaru nadciśnienia 
           2.5.4. Cieczowe manometry różnicowe rurkowe 
           2.5.5. Manometry sprężynowe
   2.6. Wagi 
           2.6.1. Wprowadzenie 
           2.6.2. Wagi dźwigniowe 
           2.6.3. Wagi uchylne 
           2.6.4. Wagi sprężynowe 
           2.6.5. Automatyczne wagi porcjowe 
           2.6.6. Wagi przenośnikowe 
           2.6.7. Wagi elektroniczne
    2.7. Przepływomierze 
           2.7.1. Wiadomości ogólne 
           2.7.2. Przepływomierze silnikowe komorowe 
           2.7.3. Przepływomierze wirnikowe 
           2.7.4. Przepływomierze pływakowe obrotowe 
           2.7.5. Pomiar natężenia przepływu metodą pomiaru ciśnień 
           2.7.6. Przepływomierze wahadłowe 
           2.7.7. Przepływomierze elektryczne
    2.8. Wilgotnościomierze 
           2.8.1. Wiadomości ogólne 
           2.8.2. Przyrządy do pomiaru wilgotności produktów żywnościowych 
           2.8.3. Przyrządy do pomiaru wilgotności powietrza
    2.9. Poziomowskazy 
           2.9.1. Poziomowskazy rurkowe 
           2.9.2. Poziomowskaz hydrostatyczny 
           2.9.3. Poziomowskazy pływakowe 
           2.9.4. Poziomowskaz elektryczny pojemnościowy 
           2.9.5. Poziomowskazy do pomiaru poziomu produktów spożywczych sypkich 
    2.10. Systemy kontrolno-pomiarowe
3. Automatyka 
    3.1. Układ regulacji i jego elementy składowe 
           3.1.1. Wiadomości ogólne 
           3.1.2. Pojęcia podstawowe 
           3.1.3. Urządzenia automatyczne i rodzaje regulacji 
           3.1.4. Charakterystyki obiektów
    3.2. Urządzenia pomiarowe 
           3.2.1. Podział urządzeń pomiarowych 
           3.2.2 Czujniki do pomiaru temperatury 
           3.2.3. Czujniki do pomiaru ciśnienia 
           3.2.4. Czujniki do pomiaru natężenia przepływu 
           3.2.5. Czujniki do pomiaru poziomu 
           3.2.6. Czujniki do pomiaru przesunięcia liniowego 
           3.2.7. Czujniki do pomiaru prędkości kątowej 
           3.2.8. Czujniki do pomiaru siły 
           3.2.9. Czujniki do pomiaru wielkości chemicznych
    3.3. Przetworniki 
           3.3.1. Podział przetworników 
           3.3.2. Przetworniki rodzaju sygnałów 
           3.3.3. Przetworniki postaci sygnałów 
           3.3.4. Przetworniki wartości sygnałów 
    3.4. Regulatory 
           3.4.1. Wiadomości ogólne 
           3.4.2. Regulatory proporcjonalne (P) 
           3.4.3. Regulatory całkowe (I) 
           3.4.4. Regulatory proporcjonalno-całkowe (PI) 
           3.4.5. Regulatory o działaniu przerywanym 
           3.4.6. regulatory elektroniczne i cyfrowe 
    3.5. Urządzenia wykonawcze
    3.6. Rejestratory
    3.7. Wybrane układy i systemy regulacji obiektów 
           3.7.1. Wprowadzenie            
           3.7.2. Ukłądy regulacji do sterowania poziomem wody w zbiornikach 
           3.7.3. Układy do regulacji temperatury 
           3.7.4. Układy do regulacji ciśnienia 
           3.7.5. Ukłądy do regulacji natężenia przepływu 
           3.7.6. Ocena jakości regulacji i regulatorów 
           3.7.7. Komputerowe systemy pomiarowo-regulacyjne 
           3.7.8. System informatyczno-elektroniczny kombajnu zbożowego
Podobne książki
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu