wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Podręczniki i publikacje archiwalne » sprzedaż zakończona » Produkcja rolnicza, cz. 1, podręcznik
logopedia

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, a my będziemy informować Cię o naszych nowych książkach*

 
* Zapisanie się do newslettera oznacza wyrażenie zgody na przetwarzanie danych osobowych do celów marketingowych (otrzymywanie informacji handlowych na wskazany adres e-mail). Administratorem danych osobowych jest  Wydawnictwo eMPi2 s.c., ul. św. Wojciech 28, 61-749 Poznań. Więcej w Polityce prywatności


Produkcja rolnicza, cz. 1, podręcznik

Produkcja rolnicza, cz. 1, podręcznik

Dostępność: Książka niedostępna – nakład wyczerpany!

Koszt wysyłki: od 10,00 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Poczta Polska Odbiór w punkcie - 10,00 zł
Pocztex Kurier 48 (Poczta Polska) – płatność przelewem - 10,00 zł
Pocztex Kurier 48 (Poczta Polska) – płatność przy odbiorze przesyłki - 13,50 zł
Kurier FedEx – płatność przelewem - 17,00 zł
Kurier FedEx – płatność przy odbiorze - 19,00 zł

Numer katalogowy: PRI


Brak ceny

  • Opis książki
  • Spis treści
Nakład wyczerpany!
podręcznik dla liceów profilowanych, profil rolniczo-spożywczy

Autor: Zbigniew Kowalak
Wyd. 1, 2002
ISBN 83-88933-40-X
ss. 106
 
Podręcznik opracowano na podstawie bloku tematycznego "Produkcja rolnicza" zawartego w dokumentacji programu MENiS dla liceum profilowanego - profil rolniczo-spożywczy (nr dopuszczenia LP-RS/MENiS/2002.04.30). Podręcznik cz. 1 obejmuje treści modułu: 1. „Gospodarstwo rolne i jego organizacja”. Autor opisuje rolnictwo w gospodarce rynkowej, gospodarstwo rolne i jego funkcje, czynniki produkcji rolnej, elementy rachunkowości rolnej oraz analizę i planowanie. W aneksie autor przedstawił podstawowe współczynniki, konieczne do realizacji tematów oraz komplet wzorów do prowadzenia księgowości w gospodarstwie rolnym.

oprawa: miękka

WSTĘP
ROLNICTWO W GOSPODARCE RYNKOWEJ
1.  Udział rolnictwa w gospodarce narodowej i produkcji żywności w Polsce
     1.1. Miejsce rolnictwa w gospodarce narodowej
     1.2. Produkcja i spożycie żywności w Polsce
2.  Problemy restrukturyzacji polskiego rolnictwa
3.  Polskie rolnictwo a Unia Europejska
     3.1. Unia Europejska i Wspólna Polityka Rolna
     3.2. Dostosowanie polskiego rolnictwa do wymogów Unii Europejskiej
     3.3. Integracja polskiego rolnictwa z Unią Europejską
4.  Rynek i marketing
     4.1. Podstawowe pojęcia związane z rynkiem towarów konsumpcyjnych
     4.2. Marketing
     4.3. Instrumenty i działania marketingowe
5.  Rynek rolny
     5.1. Charakterystyczne cechy rynku rolnego
     5.2. Aktualna sytuacja rynkowa polskich producentów żywności
     5.3. Przedmioty rynku rolnego
     5.4. Kanały dystrybucji produkcji rolnej
     5.5. Interwencjonizm państwowy na rynku rolnym
     5.6. Agencja Rynku Rolnego

GOSPODARSTWO ROLNE I JEGO FUNKCJE
6.  Gospodarstwo rolne i jego charakterystyka
     6.1. Gospodarstwo a przedsiębiorstwo rolne
     6.2. Formy własności i typy gospodarstw rolnych
     6.3. Funkcje gospodarstwa rolnego
     6.4. Podstawowe problemy produkcyjne
     6.5. Części składowe gospodarstwa rolnego
7.  Działy i gałęzie produkcji w gospodarstwie rolnym i ich wzajemne powiązania
     7.1. Działy i gałęzie gospodarstwa rolnego
     7.2. Powiązania pomiędzy działami a gałęźmi w gospodarstwie
8.  Profil produkcyjny gospodarstwa. Intensywność. Zasada racjonalnego gospodarowania
     8.1. Profil produkcyjny gospodarstwa
     8.2. Intensywność gospodarstwa
     8.3. Kierunki produkcji
     8.4. Zasada racjonalnego gospodarowania

CZYNNIKI PRODUKCJI ROLNEJ
  9.  Cechy i warunki produkcji rolnej
      9.1. Charakterystyczne cechy produkcji rolnej
      9.2. Produkcja, praca, środki produkcji, siły wytwórcze
      9.3. Przyrodnicze warunki produkcji rolnej
      9.4. Warunki ekonomiczne
10. Ziemia jako środek produkcji
11. Obliczanie hektarów przeliczeniowych i wskaźnika bonitacji
     11.1. Klasyfikacja gleb i kompleksy glebowo-uprawowe
     11.2. Obliczanie hektarów przeliczeniowych
     11.3. Wskaźniki bonitacji gleb
12. Siła robocza i siła pociągowa w gospodarstwie rolnym
     12.1. Siła robocza w gospodarstwie
     12.2. Siła pociągowa w gospodarstwie
13. Środki produkcji w gospodarstwie
     13.1. Rodzaje środków produkcji
     13.2. Amortyzacja środków trwałych

ELEMENTY RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ
14. Podstawy i zasady ewidencji gospodarczej
     14.1. Rachunkowość rolnicza
     14.2. Dokumentacja zdarzeń gospodarczych
15. Koszty produkcji
     15.1. Podział kosztów i ich charakterystyka
     15.2. Obliczanie kosztów jednostkowych
     15.3. Analiza kosztów i możliwości ich obniżania
16. Obliczanie dochodów bezpośrednich z produkcji roślinnej i zwierzęcej
     16.1. Obliczanie dochodu bezpośredniego produkcji roślinnej
     16.2. Obliczanie dochodu bezpośredniego produkcji zwierzęcej
     16.3. Obliczanie kosztów eksploatacji ciągnika
17. Kalkulacje rolne
     17.1. Pojęcie, znaczenie i rodzaje kalkulacji rolnych
     17.2. Technika i zasady przeprowadzania kalkulacji rolniczych
18. Dochód rolny, kategorie produkcji i wskaźniki ekonomiczne
19. Rachunkowość w gospodarstwach prywatnych

ANALIZA I PLANOWANIE
20. Analiza gospodarcza
    20.1. Pojęcie, rola, zadania i rodzaje analiz gospodarczych
    20.2. Mierniki i wskaźniki oraz tok przeprowadzania analiz
    20.3. Analiza bieżącej i rocznej działalności gospodarstwa
21. Sprawozdawczość i statystyka gospodarcza
    21.1. Miary grupowe
    21.2. Wskaźniki statystyczne
22. Planowanie działalności gospodarczej
    22.1. Rodzaje planów
    22.2. Biznesplan
Aneks
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu