wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Podręczniki i publikacje archiwalne » zawodowe » Produkcja rolnicza, cz. 2, podręcznik
logopedia

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, a my będziemy informować Cię o naszych nowych książkach*

 
* Zapisanie się do newslettera oznacza wyrażenie zgody na przetwarzanie danych osobowych do celów marketingowych (otrzymywanie informacji handlowych na wskazany adres e-mail). Administratorem danych osobowych jest  Wydawnictwo eMPi2 s.c., ul. św. Wojciech 28, 61-749 Poznań. Więcej w Polityce prywatności


Produkcja rolnicza, cz. 2, podręcznik

Produkcja rolnicza, cz. 2, podręcznik

Dostępność: Książka niedostępna – nakład wyczerpany!

Koszt wysyłki: od 11,00 zł

Numer katalogowy: PRII

Kod CN: 4901

Cena: 14,00 zł

Pozycja niedostępna!

dodaj do schowka

  • Opis książki
  • Spis treści
Do wypożyczenia lub kupienia wersja elektroniczna na platformie ibuk.pl
od 6,92 zł za miesiąc, do 7 zł za 5 miesięcy wypożyczenia lub 14 zł za kupienie publikacji w formacie pdf


podręcznik dla liceów profilowanych, profil rolniczo-spożywczy

Autor: Zbigniew Kowalak
wyd. 1, 2003
ISBN 83-88933-64-7
ss. 144

Podręcznik opracowano na podstawie bloku tematycznego "Produkcja rolnicza" zawartego w dokumentacji programu MENiS dla liceum profilowanego - profil rolniczo-spożywczy (nr dopuszczenia LP-RS/MENiS/2002.04.30). Zawiera treści dotyczące modułu 2 - "Podstawy produkcji rolniczej" (roślinnej i zwierzęcej), które dotyczą m.in. takich zagadnień, jak: klimatyczne i glebowe czynniki środowiska, agrotechnika roślin uprawnych i podstawy zmianowania oraz paszoznawstwo i zoohigiena.
rolnictwo

oprawa: miękka

PODSTAWY PRODUKCJI ROŚLINNEJ
1. Czynniki środowiska
   1.1. Wiadomości wstępne
   1.2. Klimatyczne czynniki siedliska
          1.2.1. Pogoda i jej przewidywanie 
          1.2.2. Klimat i mikroklimat
   1.3. Glebowe czynniki środowiska
         1.3.1. Powstawanie i kształtowanie się gleb
         1.3.2. Profile glebowe 
         1.3.3. Mineralne składniki gleby
         1.3.4. Organiczne składniki gleby
         1.3.5. Właściwości fizyczne gleb 
         1.3.6. Właściwości chemiczne gleb. Erozja gleb
         1.3.7. Gleby polskie - charakterystyka, klasyfikacja i bonitacja
    1.4. Melioracje wodne
         1.4.1. Zadania melioracji i ich rodzaje 
         1.4.2. Odwadnianie i nawadnianie użytków rolnych
2. Agrotechnika roślin uprawnych
    2.1. Uprawa roli
         2.1.1. Orka 
         2.1.2. Zabiegi doprawiające rolę 
         2.1.3. Sposoby uprawy różnych gleb
    2.2. Nawożenie roślin uprawnych 
         2.2.1. Podstawy nawożenia 
         2.2.2. Nawozy organiczne 
         2.2.3. Nawozy mineralne 
         2.2.4. Preliminarz i bilans nawożenia
    2.3. Ochrona roślin 
         2.3.1. Wiadomości wstępne 
         2.3.2. Choroby roślin 
         2.3.3. Szkodniki roślin 
         2.3.4. Zwalczanie chorób, szkodników roślin i chwastów
3. Podstawy zmianowania
    3.1. Zmianowanie i płodozmian
    3.2. Dobór roślin w strukturze zasiewów
    3.3. Układanie zmianowań i płodozmianów
    3.4. Rodzaje płodozmianów

PODSTAWY PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ
4. Anatomia i fizjologia zwierząt
    4.1. Wiadomości wstępne
    4.2. Układ kostny, mięśniowy i powłokowy
    4.3. Układ pokarmowy
    4.4. Układ krążenia, oddechowy i nerwowy
    4.5. Układ moczowy, rozrodczy i dokrewny
5. Podstawy żywienia zwierząt
    5.1. Fizjologiczne podstawy żywienia
    5.2. Wartość pokarmowa pasz
    5.3. Ekonomika i organizacja żywienia zwierząt
6. Paszoznawstwo
    6.1. Ogólna charakterystyka pasz
    6.2. Pasze objętościowe
    6.3. Pasze treściwe
7. Zoohigiena
    7.1. Czynniki wpływające na zdrowie, kondycję i produkcyjność zwierząt gospodarskich
    7.2. Higiena pomieszczeń inwentarskich
    7.3. Higiena utrzymania zwierząt
    7.4. Ochrona zwierząt gospodarskich przed chorobami (profilaktyka)

ZAGROŻENIA ZWIĄZANE Z PRODUKCJĄ ROLNICZĄ
8. Zagrożenia dla człowieka w produkcji rolniczej
9. Zagrożenia dla środowiska związane z produkcją rolniczą
Załączniki
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu