wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Podręczniki i publikacje archiwalne » zawodowe » Produkcja rolnicza, cz. 3, podręcznik
logopedia

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, a my będziemy informować Cię o naszych nowych książkach*

 
* Zapisanie się do newslettera oznacza wyrażenie zgody na przetwarzanie danych osobowych do celów marketingowych (otrzymywanie informacji handlowych na wskazany adres e-mail). Administratorem danych osobowych jest  Wydawnictwo eMPi2 s.c., ul. św. Wojciech 28, 61-749 Poznań. Więcej w Polityce prywatności


Produkcja rolnicza, cz. 3, podręcznik

Produkcja rolnicza, cz. 3, podręcznik

Dostępność: Książka niedostępna – nakład wyczerpany!

Koszt wysyłki: od 11,00 zł

Numer katalogowy: PRIII


Brak ceny

  • Opis książki
  • Spis treści
  • Linki (1)
Do wypożyczenia lub kupienia wersja elektroniczna na platformie ibuk.pl
od 6,92 zł za miesiąc, do 7 zł za 5 miesięcy wypożyczenia lub 14 zł za kupienie publikacji w formacie pdf


Nakład wyczerpany!
podręcznik dla liceów profilowanych, profil rolniczo-spożywczy

Autor: Zbigniew Kowalak
Wyd. 1, 2003
ISBN 83-88933-78-7
ss. 132
 
Podręcznik opracowano na podstawie bloku tematycznego "Produkcja rolnicza" zawartego w dokumentacji programu MENiS dla liceum profilowanego - profil rolniczo-spożywczy (nr dopuszczenia LP-RS/MENiS/2002.04.30). W podręczniku ujęto treści modułu 3 - "Wybrane technologie produkcji roślinnej". Przedstawiono tu rodzaje roślin uprawnych i informacje o trwałych użytkach zielonych. Rozdział o ogrodnictwie zawiera tematy dotyczące produkcji warzywnej, sadowniczej i kwiaciarstwa.
rolnictwo

oprawa: miękka

POLOWA UPRAWA ROŚLIN 
1. Wiadomości wstępne 
    1.1. Charakterystyczne cechy produkcji roślinnej 
    1.2. Plony i zbiory 
    1.3. Technologie produkcji roślinnej 
2. Rośliny zbożowe 
    2.1. Charakterystyka roślin zbożowych  
           2.1.1. Znaczenie gospodarcze zbóż  
           2.1.2. Budowa, wzrost i rozwój roślin zbożowych  
           2.1.3. Czynniki warunkujące plonowanie zbóż 
    2.2. Zboża ozime  
           2.2.1. Charakterystyka odmian  
           2.2.2. Wymagania klimatyczno-glebowe  
           2.2.3. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu)  
           2.2.4. Uprawa roli i nawożenie  
           2.2.5. Siew  
           2.2.6. Zabiegi pielęgnacyjne 
    2.3. Zboża jare  
           2.3.1. Charakterystyka odmian  
           2.3.2. Wymagania klimatyczno-glebowe  
           2.3.3. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu)  
           2.3.4. Uprawa roli i nawożenie  
           2.3.5. Siew  
           2.3.6. Zabiegi pielęgnacyjne  
           2.3.7. Zbiór i przechowywanie zbóż  
    2.4. Uprawa pszenicy ozimej ze szczególnym uwzględnieniem najnowszych tendencji w tej technologii  
           2.4.1. Charakterystyka odmian  
           2.4.2. Wymagania klimatyczno-glebowe  
           2.4.3. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu)  
           2.4.4. Uprawa roli i nawożenie  
           2.4.5. Siew  
           2.4.6. Zabiegi pielęgnacyjne  
           2.4.7. Chemiczna ochrona zbóż przed chwastami, chorobami grzybowymi i szkodnikami 
3. Rośliny okopowe 
    3.1. Charakterystyka roślin okopowych  
           3.1.1. Znaczenie gospodarcze roślin okopowych  
           3.1.2. Ogólna charakterystyka uprawy roślin okopowych  
           3.1.3. Wzrost i rozwój roślin okopowych  
           3.1.4. Skład chemiczny bulw i korzeni roślin okopowych  
           3.1.5. Technologie produkcji roślin okopowych 
    3.2. Uprawa ziemniaków  
           3.2.1. Charakterystyka odmian  
           3.2.2. Wymagania klimatyczno-glebowe  
           3.2.3. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu)  
           3.2.4. Uprawa roli i nawożenie  
           3.2.5. Sadzenie  
           3.2.6. Zabiegi pielęgnacyjne, choroby i szkodniki  
           3.2.7. Zbiór i przechowywanie 
    3.3. Uprawa buraków cukrowych  
           3.3.1. Charakterystyka odmian  
           3.3.2. Wymagania klimatyczno-glebowe  
           3.3.3. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu)  
           3.3.4. Uprawa roli i nawożenie  
           3.3.5. Siew  
           3.3.6. Zabiegi pielęgnacyjne, choroby i szkodniki  
           3.3.7. Zbiór 
4. Rośliny przemysłowe 
    4.1. Charakterystyka roślin przemysłowych  
           4.1.1. Znaczenie gospodarcze roślin przemysłowych  
           4.1.2. Budowa roślin przemysłowych  
           4.1.3. Wzrost i rozwój roślin przemysłowych  
           4.1.4. Ogólna charakterystyka uprawy roślin przemysłowych  
    4.2. Uprawa rzepaku ozimego  
           4.2.1. Odmiany  
           4.2.2. Wymagania klimatyczno-glebowe  
           4.2.3. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu)  
           4.2.4. Uprawa roli i nawożenie  
           4.2.5. Siew  
           4.2.6. Zabiegi pielęgnacyjne, choroby i szkodniki  
           4.2.7. Zbiór 
5. Rośliny strączkowe (motylkowe grubonasienne) 
    5.1. Charakterystyka roślin strączkowych  
           5.1.1. Znaczenie gospodarcze roślin strączkowych  
           5.1.2. Budowa roślin strączkowych  
           5.1.3. Wzrost i rozwój strączkowych  
           5.1.4. Ogólna charakterystyka uprawy roślin strączkowych 
    5.2. Uprawa grochu siewnego  
           5.2.1. Charakterystyka odmian  
           5.2.2. Wymagania klimatyczno-glebowe  
           5.2.3. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu)  
           5.2.4. Uprawa roli i nawożenie  
           5.2.5. Siew  
           5.2.6. Zabiegi pielęgnacyjne, choroby i szkodniki strączkowych  
           5.2.7. Zbiór 
6. Rośliny pastewne 
    6.1. Charakterystyka roślin pastewnych  
           6.1.1. Znaczenie gospodarcze roślin pastewnych  
           6.1.2. Budowa roślin pastewnych  
           6.1.3. Wzrost i rozwój roślin pastewnych  
           6.1.4. Ogólna charakterystyka uprawy roślin pastewnych  
    6.2. Uprawa lucerny  
           6.2.1. Charakterystyka odmian  
           6.2.2. Wymagania klimatyczno-glebowe  
           6.2.3. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu)  
           6.2.4. Uprawa roli i nawożenie  
           6.2.5. Siew  
           6.2.6. Zabiegi pielęgnacyjne, choroby i szkodniki roślin motylkowych  
           6.2.7. Zbiór 
    6.3. Uprawa kukurydzy  
           6.3.1. Charakterystyka odmian  
           6.3.2. Wymagania klimatyczno-glebowe  
           6.3.3. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu)  
           6.3.4. Uprawa roli i nawożenie  
           6.3.5. Siew  
           6.3.6. Zabiegi pielęgnacyjne, choroby i szkodniki  
           6.3.7. Zbiór 
7. Trwałe użytki zielone 
    7.1. Charakterystyka trwałych użytków zielonych  
           7.1.1. Wiadomości wstępne  
           7.1.2. Budowa traw  
           7.1.3. Roślinność łąk i pastwisk 
    7.2. Technologia uprawy trwałych użytków zielonych  
           7.2.1. Regulacja stosunków wodnych na trwałych użytkach zielonych  
           7.2.2. Zagospodarowanie użytków zielonych  
           7.2.3. Nawożenie użytków zielonych  
           7.2.4. Pielęgnacja użytków zielonych 
    7.3. Użytkowanie łąk i pastwisk  
           7.3.1. Użytkowanie kośne łąk  
           7.3.2. Zbiór i konserwacja zielonek z łąk i pastwisk  
           7.3.3. Użytkowanie pastwiskowe  
           7.3.4. Użytkowanie kośno-pastwiskowe 

OGRODNICTWO
8. Wybrane zagadnienia z produkcji warzywnej 
    8.1. Ogólna charakterystyka produkcji warzywnej  
           8.1.1. Znaczenie odżywcze i gospodarcze warzyw  
           8.1.2. Wymagania klimatyczno-glebowe warzyw  
           8.1.3. Nawożenie warzyw  
           8.1.4. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu)  
           8.1.5. Sposoby uprawy i siewu warzyw  
           8.1.6. Sadzenie w rozsady  
           8.1.7. Pielęgnacja warzyw  
           8.1.8. Ochrona warzyw przed chorobami, szkodnikami i chwastami 
    8.2. Szczegółowa uprawa warzyw 
9. Wybrane zagadnienia z produkcji sadowniczej 
    9.1. Ogólna charakterystyka produkcji sadowniczej  
           9.1.1. Charakterystyka botaniczna roślin sadowniczych  
           9.1.2. Typy sadów  
           9.1.3. Planowanie i zakładanie sadów  
           9.1.4. Zakładanie, pielęgnacja i użytkowanie jagodników 
    9.2. Uprawa, pielęgnacja i użytkowanie sadów  
           9.2.1. Uprawa gleby wsadach  
           9.2.2. Nawożenie sadów  
           9.2.3. Formowanie koron i cięcie drzew owocowych  
           9.2.4. Szczepienie drzew owocowych  
           9.2.5. Owocowanie i jego przemienność  
           9.2.6. Choroby i szkodniki drzew owocowych 
10. Kwiaciarstwo  
    10.1. Ogólne wiadomości o uprawie roślin ozdobnych  
           10.1.1. Wymagania klimatyczno-glebowe roślin ozdobnych  
           10.1.2. Uprawa roli i nawożenie roślin ozdobnych  
           10.1.3. Rozmnażanie roślin ozdobnych  
           10.1.4. Sadzenie i przesadzanie roślin ozdobnych  
           10.1.5. Pielęgnacja roślin ozdobnych 
    10.2. Szczegółowa uprawa roślin ozdobnych  
           10.2.1. Uprawa roślin jednorocznych  
           10.2.2. Rośliny ozdobne dwuletnie  
           10.2.3. Rośliny ozdobne wieloletnie (byliny)  
           10.2.4. Uprawa róż

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu