wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Podręczniki i publikacje archiwalne » zawodowe » Produkcja rolnicza, cz. 4, podręcznik
logopedia

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, a my będziemy informować Cię o naszych nowych książkach*

 
* Zapisanie się do newslettera oznacza wyrażenie zgody na przetwarzanie danych osobowych do celów marketingowych (otrzymywanie informacji handlowych na wskazany adres e-mail). Administratorem danych osobowych jest  Wydawnictwo eMPi2 s.c., ul. św. Wojciech 28, 61-749 Poznań. Więcej w Polityce prywatności

Wydawnictwo eMPi2 na Facebook
Produkcja rolnicza, cz. 4, podręcznik

Produkcja rolnicza, cz. 4, podręcznik

Dostępność: Książka dostępna

Koszt wysyłki: od 10,00 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Poczta Polska Odbiór w punkcie - 10,00 zł
Pocztex Kurier 48 (Poczta Polska) – płatność przelewem - 10,00 zł
Pocztex Kurier 48 (Poczta Polska) – płatność przy odbiorze przesyłki - 13,50 zł
Kurier FedEx – płatność przelewem - 17,00 zł
Kurier FedEx – płatność przy odbiorze - 19,00 zł

Numer katalogowy: PRIV

Kod CN: 4901

Cena: 14,00 zł

Ilość: egz.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis książki
  • Spis treści
podręcznik dla liceów profilowanych, profil rolniczo-spożywczy

Autor: Zbigniew Kowalak
Wyd. 1, 2004
ISBN 83-89654-08-3
ss. 148
 
Podręcznik opracowano na podstawie bloku tematycznego "Produkcja rolnicza" zawartego w dokumentacji programu MENiS dla liceum profilowanego - profil rolniczo-spożywczy (nr dopuszczenia LP-RS/MENiS/2002.04.30). W podręczniku ujęto treści modułu 4: "Wybrane technologie produkcji zwierzęcej" i modułu 5: "Rolnictwo ekologiczne". Znajdują się tu informacje o organizacji produkcji zwierzęcej w gospodarstwie, technologii chowu zwierząt gospodarskich oraz zagadnienia dotyczące prowadzenia rolnictwa ekologicznego (cele i zadania rolnictwa ekologicznego, ekologiczna uprawa roślin, chów zwierząt, agro- i ekoturystyka).

oprawa: miękka

MODUŁ IV: WYBRANE TECHNOLOGIE PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ 
1. Organizacja produkcji zwierzęcej w gospodarstwie 
    1.1. Wiadomości wstępne  
           1.1.1. Funkcje produkcji zwierzęcej w gospodarstwie  
           1.1.2. Ekonomiczne cechy produkcji zwierzęcej  
           1.1.3. Charakterystyka różnych kierunków (gałęzi) produkcji zwierzęcej i czynniki wpływające na sposób organizacji produkcji zwierzęcej 
    1.2. Podstawowe wskaźniki organizacji produkcji zwierzęcej w gospodarstwie rolnym  
           1.2.1. Podstawowe pojęcia  
           1.2.2. Przykłady obliczania ważniejszych wskaźników 
2. Technologia chowu bydła 
    2.1. Znaczenie gospodarcze chowu bydła 
    2.2. Typy użytkowe i rasy bydła w Polsce 
    2.3. Rozpłód bydła  
           2.3.1. Ogólne wiadomości o rozpłodzie bydła  
           2.3.2. Ruja i stanowienie  
           2.3.3. Ciąża i poród  
    2.4. Technologia wychowu młodzieży  
           2.4.1. Ogólne wiadomości o wychowie młodzieży  
           2.4.2. Pielęgnacja cieląt i młodzieży  
           2.4.3. Żywienie cieląt i młodzieży 
    2.5. Technologia produkcji mleka  
           2.5.1. Użytkowanie mleczne krów  
           2.5.2. Mleko i jego pozyskiwanie  
           2.5.3. Żywienie krów mlecznych 
    2.6. Technologia produkcji mięsa  
           2.6.1. Czynniki wpływające na efekty mięsnego użytkowania bydła  
           2.6.2. Rodzaje opasów i technologia ich prowadzenia  
           2.6.3. Żywienie bydła opasowego 
    2.7. Zasady prawidłowego utrzymania bydła  
           2.7.1. Pielęgnacja bydła dorosłego  
           2.7.2. Pomieszczenia dla bydła 
3. Technologia chowu owiec 
    3.1. Znaczenie gospodarcze chowu owiec 
    3.2. Typy użytkowe i rasy owiec 
    3.3. Rozpłód owiec 
    3.4. Technologia wychowu jagniąt i młodzieży  
           3.4.1. Wychów jagniąt  
           3.4.2. Wychów młodzieży 
    3.5. Żywienie owiec dorosłych  
    3.6. Technologia produkcji wełny  
           3.6.1. Rodzaje runa i właściwości wełny  
           3.6.2. Strzyża 
    3.7. Utrzymanie owiec  
           3.7.1. Pielęgnacja owiec  
           3.7.2. Pomieszczenia dla owiec 
4. Technologia chowu trzody chlewnej  
    4.1. Znaczenie gospodarcze chowu trzody chlewnej 
    4.2. Typy użytkowe i rasy świń 
    4.3. Rozpłód trzody chlewnej  
           4.3.1. Użytkowanie rozpłodowe loch i knurów  
           4.3.2. Ruja i krycie loch  
           4.3.3. Ciąża i poród  
           4.3.4. Żywienie loch prośnych i karmiących  
    4.4. Technologia wychowu prosiąt i młodzieży 
    4.5. Technologia tuczu świń  
           4.5.1. Czynniki wpływające na efekty tuczu i jakość żywca  
           4.5.2. Rodzaje tuczu  
           4.5.3. Żywienie tuczników  
           4.5.4. Przemysłowy tucz świń 
    4.6. Pomieszczenia dla trzody 
5. Technologia chowu koni  
    5.1. Znaczenie gospodarcze chowu koni 
    5.2. Typy użytkowe i rasy koni 
    5.3. Rozpłód koni  
    5.4. Technologia wychowu źrebiąt i młodzieży 
    5.5. Żywienie koni 
    5.6. Użytkowanie koni 
    5.7. Utrzymanie koni 
6. Technologie chowu drobiu 
    6.1. Znaczenie gospodarcze chowu drobiu 
    6.2. Technologia chowu kur  
           6.2.1. Typy użytkowe i rasy kur  
           6.2.2. Lęgi i wychów kurcząt  
           6.2.3. Technologia produkcji jaj  
           6.2.4. Technologia produkcji brojlerów 
    6.3. Zarys chowu pozostałych gatunków drobiu  
           6.3.1. Chów indyków  
           6.3.2. Chów kaczek  
           6.3.3. Chów gęsi 
7. Zarys chowu innych gatunków zwierząt  
    7.1. Chów królików 
    7.2. Chów karpia stawowego 
    7.3. Chów pszczół 

MODUŁ V: ROLNICTWO EKOLOGICZNE 
8. Ogólne wiadomości o rolnictwie ekologicznym 
    8.1. Klasyfikacja rolnictwa ekologicznego - jego znaczenie, rola i zadania  
           8.1.1. Pojęcie rolnictwa ekologicznego  
           8.1.2. Klasyfikacja rolnictwa w ujęciu ekologicznym  
           8.1.3. Funkcje i cele rolnictwa ekologicznego 
    8.2. Rozwój rolnictwa ekologicznego w krajach Unii Europejskiej i w Polsce 
    8.3. Podstawy prawne rolnictwa ekologicznego w Unii Europejskiej i w Polsce  
    8.4. Perspektywy rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce 
9. Ekologiczna uprawa roli i roślin 
    9.1. Uprawa roli w ekologicznym systemie gospodarowania  
           9.1.1. Podstawowa uprawa roli  
           9.1.2. Uprawki pożniwne i przedsiewne  
           9.1.3. Zabiegi pielęgnacyjne i zwalczanie chwastów 
    9.2. Płodozmiany w gospodarce ekologicznej 
    9.3. Ekologiczne nawożenie roślin 
    9.4. Ekologiczne metody ochrony roślin  
           9.4.1. Działania profilaktyczne w ekologicznej ochronie roślin  
           9.4.2. Biologiczne zwalczanie chorób i szkodników  
           9.4.3. Zabiegi biotechniczne (mechaniczne) w zwalczaniu chwastów, chorób i szkodników 
10. Chów zwierząt w gospodarstwach ekologicznych 
11. Gospodarstwa agroturystyczne czy ekoturystyczne?
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu