wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Podręczniki do zawodów » inne » Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem w pytaniach i zadaniach, zeszyt ćwiczeń cz. 2
logopedia

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, a my będziemy informować Cię o naszych nowych książkach*

 
* Zapisanie się do newslettera oznacza wyrażenie zgody na przetwarzanie danych osobowych do celów marketingowych (otrzymywanie informacji handlowych na wskazany adres e-mail). Administratorem danych osobowych jest  Wydawnictwo eMPi2 s.c., ul. św. Wojciech 28, 61-749 Poznań. Więcej w Polityce prywatności

Wydawnictwo eMPi2 na Facebook
Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem w pytaniach i zadaniach, zeszyt ćwiczeń cz. 2

Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem w pytaniach i zadaniach, zeszyt ćwiczeń cz. 2

Dostępność: Książka dostępna

Koszt wysyłki: od 10,00 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Poczta Polska Odbiór w punkcie - 10,00 zł
Pocztex Kurier 48 (Poczta Polska) – płatność przelewem - 10,00 zł
Pocztex Kurier 48 (Poczta Polska) – płatność przy odbiorze przesyłki - 13,50 zł
Kurier FedEx – płatność przelewem - 17,00 zł
Kurier FedEx – płatność przy odbiorze - 19,00 zł

Numer katalogowy: TGII

Kod CN: 4901

Cena: 15,00 zł

Ilość: egz.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis książki
  • Spis treści
  • Przykładowe strony
  • Linki (1)
zeszyt przeznaczony do nauki zawodu kucharz małej gastronomii oraz zawodów gastronomicznych na poziomie technikum, np. kucharz, kelner, technik żywienia i gospodarstwa domowego, technik organizacji usług gastronomicznych

Autorki: Ewa Superczyńska, Melania Żylińska-Kaczmarek
Wyd. 1, 2005
ISBN 978-83-89287-52-6
ss. 144
oprawa: miękka
 
Zeszyt ćwiczeń zawiera zestawy zadań teoretycznych i ćwiczeń praktycznych z technologii gastronomicznej z towaroznawstwem z zakresu zastosowania mięsa zwierząt rzeźnych i dziczyzny oraz drobiu i ryb w technologii gastronomicznej, techniki wykonywania potraw półmięsnych, barowych i dań garmażeryjnych oraz deserów i napojów. Obejmuje również charakterystykę żywienia dietetycznego. W każdym temacie zamieszczono różne typy zadań testowych pomagających w przygotowaniu do egzaminu zawodowego i oznaczonych ikoną: Sprawdź, czy wiesz.
1. Ocena i zastosowanie w technologii gastronomicznej mięsa zwierząt rzeźnych i dziczyzny
    1.1. Wiadomości ogólne o mięsie zwierząt rzeźnych
    1.2. Podział tusz zwierząt rzeźnych
    1.3. Potrawy z mięsa gotowanego
    1.4. Mięsa smażone sauté
    1.5. Mięsa smażone panierowane
    1.6. Mięsa duszone w kawałkach drobnych
    1.7. Mięsa duszone w kawałkach jedno- i wieloporcyjnych
    1.8. Mięsa pieczone
    1.9. Potrawy z mięsnej masy mielonej gotowane i smażone
    1.10. Potrawy z mięsnej masy mielonej pieczone i duszone
    1.11. Wiadomości ogólne o podrobach. Potrawy z podrobów
    1.12. Wiadomości ogólne o dziczyźnie
2. Ocena towaroznawcza i wykorzystanie drobiu w produkcji gastronomicznej
    2.1. Ogólne wiadomości o drobiu i jego przydatności kulinarnej. Potrawy gotowane z drobiu
    2.2. Potrawy smażone z drobiu
    2.3. Potrawy duszone i pieczone z drobiu
3. Potrawy półmięsne i barowe
    3.1. Dania półmięsne gotowane i smażone
    3.2. Potrawy półmięsne duszone, pieczone i zapiekane. Dania barowe
4. Wykorzystanie ryb w produkcji gastronomicznej
    4.1. Charakterystyka towaroznawcza ryb. Zastosowanie ryb solonych, wędzonych i marynowanych w produkcji potraw
    4.2. Obróbka wstępna ryb. Potrawy z ryb gotowanych
    4.3. Potrawy z ryb smażonych
    4.4. Potrawy z ryb pieczonych, duszonych i zapiekanych
    4.5. Potrawy z rybnej masy mielonej
    4.6. Wykorzystanie owoców morza w produkcji potraw
5. Dania garmażeryjne
    5.1. Podział i sporządzanie sosów zimnych
    5.2. Zakąski z jaj i warzyw
    5.3. Zakąski z mięsa i wędlin
    5.4. Zakąski z podrobów i drobiu
    5.5. Zakąski z ryb i śledzi
    5.6. Zakąski z sera. Kanapki. Koktajle
6. Desery
    6.1. Desery z owoców
    6.2. Desery z mleka, jaj, mąki i kasz
7. Napoje
    7.1. Charakterystyka używek i ich zastosowanie do sporządzania napojów
    7.2. Charakterystyka i sporządzanie napojów zimnych
8. Kuchnia staropolska i regionalna
9. Charakterystyka żywienia dietetycznego
    9.1. Dieta podstawowa lekkostrawna
    9.2. Dieta przy niedokwaśności i nieżycie jelit
    9.3. Dieta w chorobach wątroby i dróg żółciowych
    9.4. Dieta przy nadciśnieniu, niewydolności krążenia i chorobach nerek
alt
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu