wyszukiwanie zaawansowane
1 » 2 » 3 » Towar jako przedmiot handlu. Kwalifikacja AU.20 (A.18)* Prowadzenie sprzedaży, tom 1 – podręcznik4

Nowy dział!

logopedia

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, a my będziemy informować Cię o naszych nowych książkach*

 
* Zapisanie się do newslettera oznacza wyrażenie zgody na przetwarzanie danych osobowych do celów marketingowych (otrzymywanie informacji handlowych na wskazany adres e-mail). Administratorem danych osobowych jest  Wydawnictwo eMPi2 s.c., ul. św. Wojciech 28, 61-749 Poznań. Więcej w Polityce prywatności

Korzyści przy zakupie

► od 10 egzemplarzy dostawa gratis
► od 20 egzemplarzy lub 20 kompletów dostawa gratis i 10% rabatu
► w pakietach – taniej!
multimedia on-line
Wydawnictwo eMPi2 na Facebook
Towar jako przedmiot handlu. Kwalifikacja AU.20 (A.18)* Prowadzenie sprzedaży, tom 1 – podręcznik

Towar jako przedmiot handlu. Kwalifikacja AU.20 (A.18)* Prowadzenie sprzedaży, tom 1 – podręcznik

Dostępność: Dostępny

Koszt wysyłki: od 8,50 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Poczta Polska lub Pocztex (płatność przelewem) - 8,50 zł
Pocztex Kurier 48 (płatność przy odbiorze przesyłki) - 11,00 zł
Kurier FedEx (płatność przelewem) - 16,00 zł
Kurier FedEx (płatność przy odbiorze przesyłki) - 18,00 zł
GRATIS OD 10 SZTUK!!! - 20,00 zł
Odbiór osobisty - 0,00 zł

Numer katalogowy: TJPH

Cena: 27,00 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis książki
  • Spis treści
  • Przykładowe strony
  • Linki (4)

podręcznik przeznaczony do kształcenia w zawodach: sprzedawca, technik handlowiec i technik księgarstwa
kwalifikacja AU.20 (A.18)* Prowadzenie sprzedaży; typ szkoły: zasadnicza szkoła zawodowa, technikum

Autorka: Iwona Wielgosik
Wyd. 1, 2018
ISBN 978-83-62325-68-9
ss. 328
oprawa: miękka

Nr ewidencyjny w wykazie MEN: 51/2013
Rok dopuszczenia: 2013


altPrzeczytaj cały rozdział (format pdf)

Podręcznik podzielony jest na trzy części. W części pierwszej OGÓLNA CHARAKTERYSTYKA TOWARÓW opisano: asortyment towarowy, jakość, magazynowanie, transport, opakowanie, oznakowanie i konserwację towarów.  W części drugiej CHARAKTERYSTYKA TOWAROZNAWCZA ŻYWNOŚCI przedstawiono: mleko i przetwory mleczne, mięso i przetwory mięsne, drób i przetwory drobiowe, jaja, ryby i przetwory rybne, tłuszcze, owoce, warzywa, grzyby i ich przetwory, ziemniaki i przetwory ziemniaczane, zboża i przetwory zbożowe, cukier, miód i wyroby cukiernicze, koncentraty spożywcze, używki i przyprawy roślinne oraz napoje alkoholowe i bezalkoholowe. W części trzeciej CHARAKTERYSTYKA TOWAROZNAWCZA ARTYKUŁÓW NIEŻYWNOŚCIOWYCH opisano: szkło i wyroby ze szkła, wyroby ceramiczne, surowce i wyroby włókiennicze, skórę i wyroby skórzane, papier i wyroby papiernicze, artykuły chemii gospodarczej, wyroby kosmetyczne i perfumeryjne oraz tworzywa sztuczne. Na końcu każdego rozdziału zamieszczono pytania testowe i zadania.

Z recenzji rzeczoznawcy MEN – Krystyny Kielan:
Dużą zaletą podręcznika jest jego estetyczna szata graficzna, logiczna struktura oraz przyjazny uczniowi styl. (...) Materiał ilustracyjny jest interesująco zaprezentowany i prawidłowo dobrany do treści kształcenia. (...) po każdym rozdziale zostały zamieszczone pytania testowe i bardzo ciekawe zadania, co moim zdaniem jest jego szczególnym walorem merytoryczno-dydaktycznym.

POBIERZ:
– plan zajęć dydaktycznych (format doc, format pdf)
– dodatkowe ćwiczenia do podręcznika, tabele i schematy do ćwiczeń w podręczniku (format doc)
________
* zmianie uległy symbole kwalifikacji, ale podstawy programowe dla tych kwalifikacji pozostały takie same

Wstęp

Część I. OGÓLNA CHARAKTERYSTYKA TOWARÓW
1. Asortyment towarowy
   1.1. Towar i jego wartość użytkowa
   1.2. Towaroznawstwo jako nauka o towarach
   1.3. Klasyfikacja towarów
   1.4. Asortyment towarowy i jego klasyfikacja 
         1.4.1. Asortyment handlowy
         1.4.2. Przedmiotowa klasyfikacja asortymentu
   1.5. Właściwości fizyczne towarów
   1.6. Właściwości chemiczne towarów
   Sprawdź, czy potrafisz 
2. Jakość towarów
    2.1. Pojęcie jakości
    2.2. Zapewnienie jakości towarów
          2.2.1. Normalizacja i normy 
          2.2.2. Certyfikacja
    2.3. Partia towaru, zasady pobierania próbek
    2.4. Odbiór jakościowy
    2.5. Metody badania jakości towarów
          2.5.1. Metody organoleptyczne
          2.5.2. Metody instrumentalne
          2.5.3. Metody techniczno-użytkowe
    2.6. Wady towarów
  Sprawdź, czy potrafisz
3. Magazynowanie i transport towarów
    3.1. Rodzaje magazynów i ich wyposażenie
    3.2. Czynniki obniżające jakość produktów w czasie przechowywania
    3.3. Zmiany zachodzące w przechowywanych produktach 
    3.4. Ubytki towarowe
    3.5. Szkodniki magazynowe
    3.6. Transport towarów 
   Sprawdź, czy potrafisz
4. Opakowanie i oznakowanie towarów
    4.1. Opakowania towarów
          4.1.1. Funkcje i klasyfikacja opakowań
          4.1.2. Nowoczesne systemy pakowania
          4.1.3. Odpady opakowaniowe
    4.2. Oznakowanie towarów
          4.2.1. Znakowanie opakowań transportowych
          4.2.2. Znakowanie opakowań jednostkowych 
          4.2.3. Znakowanie produktów kodami kreskowymi 
    Sprawdź, czy potrafisz
5. Konserwacja towarów
    5.1. Cel konserwacji
    5.2. Fizyczne metody konserwacji
          5.2.1. Konserwacja niskimi temperaturami
          5.2.2. Konserwacja wysokimi temperaturami
    5.3. Chemiczne metody konserwacji
    5.4. Fizykochemiczne metody konserwacji
    5.5. Biologiczne metody konserwacji
    5.6. Nowoczesne (niekonwencjonalne) i skojarzone metody konserwacji towarów
    5.7. Konserwacja artykułów nieżywnościowych
   Sprawdź, czy potrafisz

Część II. CHARAKTERYSTYKA TOWAROZNAWCZA ŻYWNOŚCI
1. Ogólna charakterystyka żywności
    1.1. Pojęcie i klasyfikacja żywności
    1.2. Składniki pokarmowe występujące w żywności 
          1.2.1. Podział składników pokarmowych
          1.2.2. Charakterystyka składników odżywczych
    1.3. Wartość energetyczna i odżywcza
    1.4. Dodatki do żywności
    1.5. Bezpieczeństwo żywności
    1.6. Znakowanie żywności 
    Sprawdź, czy potrafisz
2. Mleko i przetwory mleczne
    2.1. Ogólna charakterystyka mleka
    2.2. Śmietanka i śmietana
    2.3. Napoje mleczne
          2.3.1. Napoje mleczne niefermentowane 
          2.3.2. Napoje mleczne fermentowane
    2.4. Sery
          2.4.1. Sery twarogowe
          2.4.2. Sery podpuszczkowe
          2.4.3. Sery topione
    2.5. Koncentraty mleczne
    2.6. Masło 
    Sprawdź, czy potrafisz
3. Mięso i przetwory mięsne
    3.1. Ogólna charakterystyka mięsa
    3.2. Podział tusz zwierzęcych
    3.3. Przetwory mięsne 
    3.4. Inne mięsa w obrocie towarowym 
   Sprawdź, czy potrafisz
4. Drób i przetwory drobiowe. Jaja
    4.1. Ogólna charakterystyka drobiu
    4.2. Przetwory drobiowe
    4.3. Charakterystyka jaj 
    Sprawdź, czy potrafisz
5. Ryby i przetwory rybne
    5.1. Ogólna charakterystyka ryb
    5.2. Przetwory rybne
    5.3. Owoce morza 
   Sprawdź, czy potrafisz
6. Tłuszcze
    6.1. Tłuszcze zwierzęce
    6.2. Tłuszcze roślinne 
    Sprawdź, czy potrafisz
7. Owoce, warzywa, grzyby i ich przetwory
    7.1. Charakterystyka owoców 
    7.2. Owoce południowe
    7.3. Charakterystyka warzyw
    7.4. Charakterystyka grzybów
    7.5. Przetwory owocowe, warzywne i grzybowe 
    Sprawdź, czy potrafisz
8. Ziemniaki i przetwory ziemniaczane
    8.1. Ogólna charakterystyka ziemniaków
    8.2. Charakterystyka przetworów ziemniaczanych 
    Sprawdź, czy potrafisz
9. Zboża i przetwory zbożowe
    9.1. Ogólna charakterystyka zbóż
    9.2. Charakterystyka przetworów zbożowych 
          9.2.1. Mąka 
          9.2.2. Kasze
          9.2.3. Makaron
          9.2.4. Pieczywo 
    Sprawdź, czy potrafisz
10. Cukier, miód i wyroby cukiernicze
     10.1. Charakterystyka cukru
     10.2. Miód naturalny i sztuczny
     10.3. Wyroby cukiernicze
     10.4. Czekolada i wyroby czekoladowe 
     Sprawdź, czy potrafisz
11. Koncentraty spożywcze 
      11.1. Podział i zalety koncentratów spożywczych
      11.2. Charakterystyka koncentratów spożywczych 
      Sprawdź, czy potrafisz
12. Używki i przyprawy roślinne
      12.1. Ogólna charakterystyka używek
      12.2. Kawa
      12.3. Herbata 
      12.4. Kakao 
      12.5. Tytoń – wpływ na zdrowie człowieka
      12.6. Przyprawy roślinne 
      Sprawdź, czy potrafisz
13. Napoje alkoholowe i bezalkoholowe
      13.1. Ogólne wiadomości o alkoholu
      13.2. Spirytus i wódki 
      13.3. Wino
      13.4. Piwo
      13.5. Napoje bezalkoholowe
    
  Sprawdź, czy potrafisz

Część III. CHARAKTERYSTYKA TOWAROZNAWCZA ARTYKUŁÓW NIEŻYWNOŚCIOWYCH
1. Szkło i wyroby ze szkła 
    1.1. Ogólna charakterystyka szkła
    1.2. Charakterystyka szkła i wyrobów szklanych 
    Sprawdź, czy potrafisz
2. Wyroby ceramiczne 
    2.1. Ogólna charakterystyka wyrobów ceramicznych
    2.2. Charakterystyka wyrobów ceramicznych 
    Sprawdź, czy potrafisz
3. Surowce i wyroby włókiennicze
    3.1. Klasyfikacja i charakterystyka włókien
          3.1.1. Włókna naturalne
          3.1.2. Włókna chemiczne
    3.2. Nitki 
    3.3. Tkaniny
    3.4. Dzianiny
    3.5. Inne materiały włókiennicze
    3.6. Wyroby konfekcyjne 
    Sprawdź, czy potrafisz
4. Skóra i wyroby skórzane
    4.1. Ogólna charakterystyka skóry
    4.2. Asortyment skór gotowych
    4.3. Obuwie
    4.4. Odzież i galanteria skórzana 
    Sprawdź, czy potrafisz
5. Papier i wyroby papiernicze
    5.1. Ogólne wiadomości o papierze
    5.2. Wytwory i przetwory papiernicze 
    Sprawdź, czy potrafisz
6. Artykuły chemii gospodarczej 
    6.1. Środki do prania
           6.1.1. Mydła
           6.1.2. Syntetyczne środki piorące
    6.2. Środki do utrzymania czystości sprzętu gospodarstwa domowego i wyposażenia mieszkań 
    Sprawdź, czy potrafisz
7. Wyroby kosmetyczne i perfumeryjne
    7.1. Środki higieny osobistej
    7.2. Kosmetyki pielęgnacyjne
    7.3. Kosmetyki upiększające
    7.4. Wyroby perfumeryjne
    7.5. Oznakowanie, opakowanie i przechowywanie wyrobów kosmetycznych i perfumeryjnych
8. Tworzywa sztuczne
    8.1. Ogólna charakterystyka tworzyw sztucznych 
    8.2. Charakterystyka wybranych tworzyw sztucznych
   Sprawdź, czy potrafisz

Literatura
Źródła rycin, fotografii
Indeks rzeczowy

 

Pierwszą część podręcznika wyróżniają granatowe elementy graficzne, drugą fioletowe, a trzecią zielone.

alt



alt

 


Zagadnienia omawiane w teorii ilustrują m.in. przykłady norm, klasyfikacji, certyfikatów, znaków, opakowań, towarów, wyrobów.
alt

Zdjęcia i grafiki przedstawiają zachodzące procesy, omówione produkty, towary.
alt

 Po każdym rozdziale znajdują się pytania testowe i zadania
alt 
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl